Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Tuesday, March 22, 2011

Telefon satelit Ericsson ACeS R190 dibeli pada tahun 2005. Tepon ni digunakan semasa berkhidmat di Gua Musang Kelantan. Oleh kerana selalu berulangalik ke Alor Setar melalui jalan Gua Musang - Simpang Pulai dan Grik Perak telefon ini dapat digunakan walau di mana berada. Tak kira di lautan mahupun di hutan khatulistiwa tetap dapat dihubungi selagi berada di kawasan Asia. Caj panggilan adalah RM2.00 seminit. Agak mahal. Apa yang menariknya ialah ia menggunakan sim kad yang saya masih gunakan sehingga sekarang. Nombor juga adalah sama iaitu bermula dengan kod 013-9339xxx. Sekiranya saya memasukkan simkad tersebut kedalam telepon R190 ini ia automatik akan aktif signal satelit ACeS( tiada sewa bulanan , pay per use je). namun jika saya masukkan simkad ini ke dalam tepon nokia yang saya guna sekarang ia akan automatik detect line celcom dan cajnya rendah seperti lain2 talian celcom. Itulah kelebihan celcom, satu kad dua fungsi hehe. Walaupun jarang guna tepon R190 ini saya selalu bawa jika hendak berjalan jauh, masuk hutan dan sebagainya.........
Liputan ACeS / satelit Garuda 1

11 Comments:

  1. **apish~ said...
    salam..boleh saya tanya, berape harge hndphone r190 tu ye?kat mane kite boleh beli?
    MAN 9W2XXP said...
    boleh emel saya.. alamat emel ada diatas blog 9w2xxp[at]gmail.com
    c@lmato** said...
    Saya nak tanya berapa harga telefon Satelit
    c@lmato** said...
    berapa harga telefon satellite
    c@lmato** said...
    Saya nak tanya berapa harga telefon Satelit
    MAN 9W2XXP said...
    emel saya bos hehe.......
    c@lmato** said...
    berapa harga telefon Satelit email
    marzuki40@gmail.com
    c@lmato** said...
    berapa harga telefon Satelit email
    marzuki40@gmail.com
    Din said...
    Bos..saya berminat nk beli satelit phone..bole email saya geomatics317@gmail.com
    Milo Susu said...
    Bos, saya berminat nak beli satelit phone.boleh email saya milosusu62@gmail.com
    masedy teleponsatelit said...
    saya dari jakarta,mau tanya berapa harga r-190 disana?terima kasih

Post a Comment